Een groep Nederlandse investeerders had 100 miljoen euro over voor installatiebedrijf Imtech vlak voor het faillissement. De banken wilden echter niet meewerken, zo blijkt uit een reconstructie van NRC.
Het initiatief voor het reddingsplan kwam van CVC-oprichter Rolly van Rappard. Hij benaderde op vrijdag 7 augustus meerdere personen met de vraag in te leggen voor een reddingsactie. Onder de investeerders zaten onder meer Volkert Doeksen van investeringsfonds AlpInvest, Peter Visser van investeringsmaatschappij Egeria, de familie Pon van handelsbedrijf en auto-importeur Pon Holdings en topman Harold Goddijn van navigatiebedrijf TomTom.
Op zondagmiddag lag er al een bod bij de banken. De groep wilde 100 miljoen betalen voor de aandelen van alle divisies van Imtech, behalve de al failliete Duitse vestiging en het moederbedrijf. Ook stelde de groep een garantie van 50 miljoen euro om het bedrijf op gang te helpen. De banken moesten 200 miljoen bijdragen. Maar die gingen er niet mee akkoord.
De investeerders kwamen daarop met een plan B, maar ook dat haalde het niet. De groep wilde 100 miljoen euro direct in Imtech storten, zonder het inmiddels verlieslijdende Building Services. De banken kregen in dit scenario nu geen cash voor hun aandelen, maar konden over een paar jaar 150 miljoen euro krijgen. De banken moesten dan wel 50 miljoen euro krediet ter beschikking stellen, net als de investeerders.
Maar de banken vonden het bod te laag. Ze meenden alleen al 130 miljoen euro te kunnen krijgen voor de Scandinavische tak. Imtech vroeg op 11 augustus uitstel van betaling. Op donderdag 13 augustus verleende de rechtbank het faillissement. De curatoren hebben inmiddels meerdere onderdelen van Imtech in stukken verkocht
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl